20 Eylül 2007 Perşembe

3G teknolojisi bir kez daha engellendi

3G teknolojisi bir kez daha engellendi
Telekomünikasyon Kurumu 3G hakkındaki onay toplantısında ihalenin iptal edilmesine karar verdi. Son günlerde görüntülü telefon görüşmesi ve hızlı internet konulu reklamlar yapan Turkcell 321 milyon dolar verdiği A lisansına sahip olamadı. Telekomünikasyon Kurumunun yeni 3G lisans ihalesinin ne zaman yapılacağına dair bir bilgi vermemesi önümüzdeki dönemde hem operatörler açısından hem de kurumlar açısından sıkıntı çıkaracağa benziyor.

Motorola RIZR Z10İptal kararı doğru mu?
Şuanda kullanılan mobil teknolojiyi en az 10 kat daha hızlandıracak 3G teknolojisinin ülkemizde kullanılamaması büyük kayıptır. İhalenin iptal gerekçelerinin başında uygun rekabet ortamının oluşmaması ve ihaleye sadece Turkcell’in teklif vermesi geliyor. Fakat bu iki gerekçe ihalenin iptal edilmesine neden olmamalıdır. Çünkü ihale yapılmadan önce tüm operatörler ihaleye katılacaklarını açıklayarak şartname almışlardır. Uygun rekabet ortamının oluşmadığından yakınan Avea ve Vodafone, neden şartname alarak son güne kadar ihaleye katılacakmış gibi davranarak kararlarından vazgeçmişlerdir. Eğer gerçek sebep bu ise diğer operatörlerin bunu ileri sürerek ihale ile hiç ilgilenmemeleri gerekirdi. Ayrıca ikici bir sebep olarak sadece Turkcell’in teklif vermiş olması dolayısıyla ihalenin iptal edilmesi de tamamen yanlıştır. Şartları belli ve her firmaya açık olarak yapılan bir ihalede, tek firma katılması sebebiyle iptal işlemi gerçekleştirilemez. Turkcell kendisine ait tüm sorumlulukları yerine getirerek ihaleye katılmış teklif vermiş ve kazanmıştır. A lisansının Turkcell’e verilmesi gerekirdi.

İhalenin iptali Türkiye için zarar
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’in de ısrarla söylediği gibi 3G teknolojisi Türkiye için bir ihtiyaçtır ve bu teknoloji ülkemize çok şey kazandıracaktır. Daha öncede defalarca ertelenen 3G ihalesinin yeniden ne zaman yapılacağı tamamen belirsizleşmiştir. Turkcell bu teknoloji için her yıl milyonlarca dolar yatırım yapacaktı. Yeni teknoloji yeni ürünlerin satışını artıracaktı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da dediği gibi, Avea ve Vodafone önümüzdeki günlerde “3G ihalesi yapılsın” şeklinde bir söylem içerisinde kesinlikle olmamalıdırlar.

Turkcell yeni bir reklam filmi yapsın
3G teknolojisinin önemini anlatan ve dünya üzerindeki 3G teknolojisine sahip ülkelerin isimlerinin yer aldığı, abonelerin ihalenin iptalinden dolayı kullanamayacakları özellikleri anlatan bir reklam filmi yapılması gereklidir. Bu sayede kullanıcılar problemin Turkcell’den kaynaklanmadığını öğrenmiş olurlar.

Hiç yorum yok:

Destekler