9 Şubat 2008 Cumartesi

Arac telefonu kullanimdan kaldirildi

Araç telefonu kullanımdan kaldırıldı
Türkiye’de bir zamanlar popüler olan ancak cep telefonlarına yenik düşen araç telefonları, 1 Ocak 2008’den itibaren “tarih” oldu. Telekomünikasyon Kurumu, Türk Telekomünikasyon A.Ş tarafından işletilen ve 17 bin dolayında abonesi bulunan araç telefonlarının kullanımını sona erdirdi. Kısaca NMT olarak bilinen (Nordic Mobile Telephone) ve 522 alan kodu ile kullanılan araç telefonlarına ilgi, cep telefonları başta olmak üzere gelişen mobil teknoloji karşısında her geçen gün geriledi.

Araç telefonu kullanımdan kaldırıldı 17000 abonesi vardı
Türk Telekom tarafından 1985 yılında hizmete sunulan araç telefonları, o dönem pek çok lüks sınıfa giren araca takıldı. Bazı üst düzey kamu yöneticilerinin de yoğun ilgi gösterdiği araç telefonları, kısa sürede 150 bin aboneye ulaştı. Ancak, ilerleyen yıllarda cep telefonlarının etkin ve yoğun kullanımı, araç telefonlarına olan ilgiyi azalttı. Bunun sonucunda, geçen yıl sonunda abone sayısı 17 bin dolayına geriledi.

Cep telefonun çekmediği yerlerde
Sistemi, son dönemde Suriye, Irak gibi yakın ülkelere giden nakliyeciler ile otobüs işletmecilerinin yanı sıra balıkçılar ile NMT kapsamına giren bazı şantiyeler kullanıyordu. Telekomünikasyon Kurumu, frekanstaki kıt kaynağı dikkate alarak, araç telefonları için tahsis edilen frekansı Türk Telekom’dan geri alacağını şirkete bildirdi. Telekomünikasyon Kurumu, 522 alan kodlu araç telefonlarının kullanımını aldığı bu kararla sona erdirdi.

Hiç yorum yok:

Destekler