28 Haziran 2011 Salı

Apple iOS 5

Heyecanla beklenen WWDC 2011, Apple’ın yazılım alanında yaptığı yenilikleri tanıtmasıyla sona erdi. Bu seneki WWDC’de yeni bir iPhone modeli duyurmadı. iPhone 5’in bu toplantıya yetişmeyeceği zaten çok önceden belliydi. Steve Jobs bu seneki konferansın açılışında, Mac OS X Lion, iOS 5 ve iCloud yazılımlarından bahsetti.


Notification Center
Özellikle iPhone kullanıcıları için büyük bir problem olan bildirim ekranı, herhangi bir uygulama açıken bile bir mail yada mesaj geldiğinde direkt olarak ekranda beliriyordu. Rahatsız edici bu duruma son veren Apple, Android’de ki gibi bir bildirim özelliği sunuyor. Notification Center sayesinde tüm bildirimler tek bir noktada toplanıyor ve parmağınızla ekran en üstten aşağıya sürüklediğinizde açılıyor.

Notification Center


iMessage
iOS 5’in yeni bir özelliği de ücretsiz mesajlaşma olarak isimlendirilebilir. FaceTime uygulaması ile halihazırda ücretsiz görüntülü görüşme yapılabiliyordu. iMessage ile ise kısa mesaj ve MMS gönderebiliyorsunuz. Mevcut teknoloji ile zaten ücretsiz konuşma ve mesajlaşma mümkün. Fakat üreticiler operatörlerle karşı karşıya gelmemek için bu konuda ağır davranıyorlar. iMessage ile sadece Apple cihazları ile mesajlaşabilirsiniz.

iMessage


Newsstand
iOS 5 ile gelen diğer bir yenilik de dergi ve gazete uygulamaları ile ilgili. Uygulama App Store’dan satın aldığımız, abone olduğumuz veya indirdiğimiz dergi ve gazeteleri bir araya topluyor. Abone olduğumuz yayınların yeni bir sayısı çıktığında otomatik olarak indiriyor. En güncel sayının kapağını ikona çevirip uygulamadaki rafta gösteriyor.

Newsstand


Reminders
Reminders yapacaklarımızı liste halinde yazdığımız ve vakti geldiğinde bize hatırlatan bir “Yapılacaklar” uygulaması. Reminders’ın en büyük özelliği cihazımızda Takvimle ve Outlook, iCal gibi üçüncü parti uygulamalar ile entegre olabilmesi. Lokasyon bazlı hatırlatma yapabilen Reminders, örnek olarak eve dönerken markete uğramamız gerekiyorsa, o bölgeye geldiğimizde bize uyarı veriyor.

Reminders


Twitter
iOS 5′in en büyük yeniliklerinden biri de Twitter‘a yapılan entegrasyon. iOS 5 ile, Twitter hesabımıza cihazın Ayarlar menüsünden bir kere giriş yaptıktan sonra iOS 5′in kendi uygulamaları içinden tekrar hesap bilgilerini girmeden tweet atabiliyoruz. Mesela Fotoğraf veya Video çektiğinizde bu görüntüyü Twitterda hemen paylaşabiliyor üstelik görüntüye twitte yazabiliyorsunuz.

Twitter


Kamera
Kamera uygulamasında yapılan yenilikler bu özelliği daha etkin kullanmamızı sağlıyor. Artık Kamera uygulamasına ekran kilitliyken bile kamera ikonuna tıklayarak hızlıca ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca fotoğraf çekmek için de artık ekranı kullanmak zorunda değilsiniz. Ses açma düğmesini aynı zamanda fotoğraf çekme düğmesi olarak da kullanabilirsiniz.

Kamera


Photos
iOS 5 ile fotoğraflarımızı çevirebiliyor ve kırpabiliyoruz . “Auto Enhance” özelliği ile otomatik olarak fotoğrafın renklerini düzeltebiliyoruz. Bununla birlikte kırmızı göz düzeltme özelliği de mevcut.

Photos


Safari
Safari Web tarayıcısında yapılan düzenlemeler ile birlikte artık sekmeli sayfa gezinme desteği sunuyor. Sekmeler arasında hızlı geçiş özelliği bulunuyor. Okumakta olduğunuz bir sayfayı kaydederek sonra devam etme ya da bu sayfayı sevdiklerinizle paylaşabilme özellikleri mevcut. Apple hız konusunda da Safari’nin rakiplerine oranlar çok üstün olduğunu söylüyor.

Safari


Parçalı klavye
iPad için geliştirilen parçalı klavye büyük bir problemi de ortadan kaldırıyor. İlk başta alışması biraz zaman alsa da ekranı daha iyi görebilmek için parçalı klavye çözümü oldukça iyi oldu.

Apple iOS 5


iCloud
iCloud uygulaması içeriğinizi yönetmenin en kolay yolu olarak karşımıza çıkıyor. Müzik, fotoğraf, uygulamalar, takvim, belgeler ve daha fazlasını internet üzerindeki 5 GB’lık hesabınızda depolayabiliyorsunuz. Böylece uygulamayı kullanarak hesabınızda depoladığınız bilgilere istediğiniz cihazlardan erişebilir, başka kişilerle de paylaşabilirsiniz.

iCloud


iOS5 hangi cihazlar için uyumlu?
Apple iOS5, 3. ve 4. nesil iPod Touch, iPhone 3GS, iPhone 4, iPad ve iPad 2 için yüklenebilir olacak.

Hiç yorum yok:

Destekler