6 Şubat 2008 Çarşamba

Motorola telefon üretimini durduruyor

Motorola telefon üretimini durduruyor
2007’nin satış verilerinde bir önceki yıla göre %38 oranında gerileme yaşayan Motorola, dün yapılan açıklama ile cep telefonu piyasasından çekilebileceğini açıkladı. Telefon bölümünü diğer üretimlerinden ayıracak olan şirket daha sonra bu bölümü satmaya çalışacak. Motorola’nın telefon işinden çekileceğini açıklaması son yıllarda gerilemesine sebep olan bu durumdan dolayı borsadaki hisselerinin değerini %12 artırdı.

Motorola RIZR Z8Motorola neden çekilmek zorunda kaldı?
Motorola’nın telefon piyasasından çekilme kararının bir çok sebebi var. Bunların en başında Sony ve Ericsson firmasının birleşerek ortak telefon üretmesi ve Samsung firmasının pazarlamada kendisini geliştirerek müşterilerine daha hızlı ulaşabilmesi geliyor. Dünya cep telefonu piyasası 1+2 şeklinde tanımlanabilir. Bu tanımlamada bir büyük ve onu takip eden iki küçük üretici bulunuyor. Samsung cep telefonu modeli olarak Nokia’nın çok üstünde olmasına karşın satışları bu firmanın çok gerisinde. Daha yeni yeni pazarlama sistemini oturtan Samsung her yeni adımında Motorola’nın pazarını kaybetmesine sebep oldu.

Samsung ve Sony Ericsson ilerledi
Diğer taraftan ise Sony Ericsson’un telefonları, Avrupa’da ve Amerika’da her geçen yıl satışlarını artırdı. Telefon pazarı sürekli büyümesine rağmen piyasanın yeni oyuncuları Motorola’nın gerilemesine neden oldu. Tanıtımlarda ve tedarikte zorlanan Motorola en sonunda Samsung ve Sony Ericsson’un gerisine düştü. Aynı durum piyasanın en küçüklerinden Siemens’in de başına gelmişti. Siemens daha sonra BenQ ile birleşse de satış rakamlarında bir değişiklik olmadı.

Hiç yorum yok:

Destekler