7 Şubat 2008 Perşembe

Cepte 3.vitese TAKTIK HIZLANIYORUZ

Cepte 3. vitese taktık, hızlanıyoruz
Üç boyutlu görüşme ve bu görüşmelerin yine 3D formatında kaydedilebilmesini sağlayan proje Bilkent Üniversitesi önderliğinde yürütülecek. Türk bilim adamlarının önderliğinde başlatılan üç boyutlu telefon (3DPHONE) projesi, cep telefonlarıyla görüntülerin üç boyutlu aktarılmasına olanak sağlayacak. Projenin Bilkent Üniversitesi Koordinatörlüğünde Almanya, Fransa, İspanya, Finlandiya, Macaristan'dan araştırma kuruluşları ve şirketlerin katılımıyla yürütülecek.

LG KF510Dünyada bir ilk
5 milyon Euro bütçeli projenin ortakları arasında İspanyol cep telefon operatörü Telefonica, MP3 ve DVD'lerde kullanılan teknolojilerin mimarı Fraunhofer, yeni nesil medya servisleri alanında faaliyet gösteren Streamezzo, üç boyutlu holografik ekran üreticisi Holografika ve Helsinki Üniversitesi yer alıyor. AB 7. Çerçeve Programı (ÇP) kapsamına alınan ve çalışmaları üç yıl sürecek Üç Boyutlu Telefon projesinde, gelecek nesil telefonlar için günümüzde kullanılanlardan farklı bir telefon prototipi geliştirilmesi planlanıyor.

3 boyutlu fotoğraf ve video kaydı
Yeni nesil teknolojide, cep telefonuyla konuşan kişiler birbirlerini aynı ortamdaymış gibi üç boyutlu görebilecekleri belirtiliyor. Aynı zamanda bu görüşmelerin, üç boyutlu fotoğraf ve video olarak da kaydedilebileceğini belirten, proje koordinatörü Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Çapın, ''Bu telefonda üçüncü boyut için gözlük takmadan ekrana baktığımızda üç boyutlu resimler, videolar ve görüntüler sanki ekran dışına çıkıyormuş gibi görünecek. Telefon üzerindeki her şey üç boyutlu olacak. Telefonun arkasında birden fazla kamera bulunacak, üç boyutlu fotoğraf ve video çekimleri yapılabilecek. Geliştirilecek teknolojiler sayesinde, kullanıcılar aynı ortamdaymış gibi cep telefonlarıyla üç boyutlu videolu telefon konuşması yapabilecek, üç boyutlu fotoğraf ve video çekebilecek, cep telefonu uygulamalarıyla üç boyutlu etkileşimde bulunabilecek'' dedi.

Hiç yorum yok:

Destekler