26 Eylül 2007 Çarşamba

SMS gonderenlere iyi haber

avea-ile-cep-telefonundan-tv-keyfi

İnternet’te Türkçe karakter desteği 2000 yılından bu yana mümkün ve kullanıcılara ek bir maliyeti bulunmuyor. Fakat mobil ortamda Türkçe karakter kullanımının ek maliyeti var. Mobil iletişimde yaşanan bu sıkıntının çözümü 2008′de geliyor. Telekomünikasyon sektörünün sivil toplum kuruluşlarından TEDER ve TÜTED’in, SMS’lerde Türkçe karakter sorunu ile ilgili Telekomünikasyon Kurumu’nun aldığı karara istinaden bir ortak açıklama yaptılar.

Açıklamada aşağıdaki bilgilere yer verildi:
GSM standardında 2 alfabe tablosu tanımlanmıştır. Bunlardan biri Unicode alfabesi, diğeri ise her bir karakteri 7 bit uzunluğunda olan GSM alfabesidir. Unicode alfabe tablosunda tablonun her bir elemanı 2 byte (=16 bit) uzunluğundadır. (1 byte = 8 bit) GSM alfabesinde sadece 128 karakter bulunmakta ve bunların içinde Türkçe’deki ı, ğ, ş, İ, Ğ, Ş harfleri bulunmamaktadır. SMS mesaj bilgisi için GSM’ de 140 byte ayrılmıştır. Bu GSM alfabesi kullanıldığında 140×8 /7 = 160 karakter alır.

Oluşan maliyeti operatörler karşılayacak
Eğer Unicode alfabe kullanılırsa 140×8 / 16 = 70 karakter alır. Eğer bu limitler geçilirse yeni bir SMS oluşturularak mesajın devamı yeni SMS’ in içine yazılır. Örnek olarak 160 karakterlik Unicode Türkçe mesaj ancak 3 SMS (70+70+20 karakterden oluşan 3 mesaj) ile gönderilebilir. Bu sorundan dolayı bir çok cep telefonu kullanıcısı zarar görmektedir. İşte bu noktada Telekomünikasyon Kurumu bu konuyu çözmek üzere bir karar almıştır. Karar gereğince 01.01.2008 tarihine kadar GSM işletmecilerine süre tanınmıştır. Bu tarihten sonra bu şekilde oluşacak SMS’lerden doğacak maliyeti GSM işletmecileri üstlenecektir.

Türkçe karakteri desteklemeyen satılmayacak
Yine 01.07.2008 tarihine kadar da cep telefonu üreticisi olan firmalara yazılımsal ve donanımsal olarak bu sorunu aşmaları için süre tanınmıştır. 01.07.2008 tarihinden sonra bu problemi taşıyan cihazların ülkemize girişi yasaklanmıştır. Bu kararın cep telefonu üreticilerini son derece zorlayacağı ve pazar dengelerini değiştirebileceği düşünülüyor. Sivil toplum kuruluşları konuyu Uluslararası GSM Birliği (GSMA) gibi uluslararası kurumlara da taşımayı düşünüyor.

Hiç yorum yok:

Destekler