3G'nin iptali, ülke için zaman kaybı
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, 3. nesil (3G) ihalesinin iptal edilmesinin Türkiye için bir zaman kaybı olduğunu belirtti. İnternette geniş bandı mobil ortama taşıyarak görüntülü konuşma gibi hizmetlerin sağlanmasını mümkün kılacak olan 3G lisans ihalesinin iptali hakkında değerlendirmelerde bulunan Süreyya Ciliv, “3G aslında bir değil 4 ihaleydi. 3 operatör var 4 bant veriliyordu. Herkese bir bant düşüyordu. Biz girdik aldık. İleriye gitmek isteyen yatırım yapmak isteyene izin verilmeliydi. En az yatırım yapanın hızıyla ilerlersek çok geç kalacağız” dedi.
Tanzanya ve Uganda’da bile var
Süreyya Ciliv, 3G’nin tüm Avrupa Birliği ülkelerinde, tüm gelişmiş ülkelerde ve bunun yanında Rusya, Tanzanya ve Uganda gibi ülkelerde bile işletmeye geçmesine karşın Türkiye’nin bu konuda geride kalmasından üzüntü duyduklarını belirtti. Turkcell’in numara taşınabilirliği hakkında bir saniye bile gecikme oluşturacak bir tavır içinde olmadığını,sadece bazı haklarını hukuki yollarla korumaya çalıştığını belirten Ciliv, buna karşılık rakiplerin numara taşınabilirliği hakkında samimi olmadıklarını söyledi. Ciliv, "3G ihalesinde numara taşınabilirliği bir şart olarak yer alıyordu. Biz bunu kabul ederek ihaleye girdik. Rakiplerimiz numara taşınabilirliği diyorlar ama ihaleye girmiyorlar bu samimi olmadıklarını bir oyalama taktiği içinde olduklarını gösteriyor” şeklinde konuştu.
Avea ve Vodafone samimi değil
3G ihalesinin iptal edildiğini fakat yine de kazananın Turkcell olduğunu belirten Ciliv, "Çünkü Türk halkı en yeni teknolojileri getirmek isteyenin yatırım yapmak isteyenin kim olduğunu gördü" ifadesinde bulundu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın 3. nesile geçilmesinin zamanının geldiği ancak bundan önce 2. nesil haberleşme sorununun tamamen ortadan kaldırılması gerektiği' yönünde yorumunun hatırlatılması üzerine ise Ciliv, "Sayın Bakan'ın hakkı var. Türkiye'de kapsama alanı bakımından henüz gidilecek yol var. Bu konuda Turkcell en ileride. Rakiplerinin en az iki misli baz istasyonu var. Fakat bizim de henüz yatırım yapmamız gerek bölgeler var. Biz bu yatırımları en yeni teknolojilere 20 kat daha fazla hız sağlayacak teknolojilere yapmak istiyoruz. Bu durumda (yatırım alanında) kaynak kaybı olacak" diye konuştu. Türkiye'nin telekomünikasyon alanında yüzde 56 ile dünyanın en ağır vergilerinin uygulandığı ülke olduğunu hatırlatan Ciliv, hükümetin 2008 yılında vergi yükünü azaltması halinde bundan bütün Türkiye'nin yararlanacağını söyledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder